Extra kosten voor elektrische lease automobilist

3 september 2019
Extra kosten voor elektrische lease automobilist | Occasion lease | Autobedrijf Auto Nol

Leaserijders die een overstap willen maken van alleen zakelijk rijden naar privégebruik, die kunnen voor onverwacht hoge kosten komen te staan. De overstap van zakelijk naar privé is vaak namelijk niet kosteloos, zo waarschuwt de belangenclub Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).

In Nederland rijden ruim één miljoen mensen in een leaseauto. Van deze leaserijders rijdt 12 procent puur en alleen voor zakelijke doeleinden met het voertuig. Puur zakelijke leaserijders betalen geen bijtelling voor de auto, maar mogen jaarlijkst slechts 500 privékilometers met de zakelijke auto maken. Wanneer zij hun leaseauto vervolgens toch voor privédoeleinden gaan gebruiken, zullen zij bijtelling moeten gaan betalen. Als een zakelijke leaserijder echter halverwege het jaar besluit om ook privé met de leaseauto te gaan rijden, dan moet de bijtelling met terugwerkende kracht over de maanden daarvoor worden terugbetaald.

Afname belastingvoordelen elektrische auto

Deze maatregel van bijkomende kosten voor het overstappen van zakelijk naar privé bestaat echter al jaren. De nadelen van deze maatregel komen echter nu pas duidelijker aan het licht. De reden hiervoor, is dat er momenteel een hoop leaserijders overstappen op een elektrische auto, omdat zij hiermee van belastingvoordelen kunnen genieten. Doordat de belastingvoordelen flink worden afgebouwd in het aankomende jaar, stappen veel leaserijders nu nog snel over en wachten ze niet tot het einde van het jaar.

Extra bijtelling bij overstap van zakelijk naar privé

De maatregel voor wat betreft het overstappen van zakelijk naar privé vindt Jan van Delft van VZR voornamelijk inflexibel van de belastingdienst. Er zijn namelijk slechts twee momenten waarop je kosteloos kunt overstappen. Dit is per 1 januari of wanneer je van werkgever wisselt. Tijdens deze overstap moet je een verklaring geven over het gebruik voor het aankomende jaar. Na het geven van deze verklaring staat dit voor het gehele jaar vast. Eerder overstappen van zakelijk naar privé is wel mogelijk, maar dan kost het dus flink wat ‘achterstallige’ bijtelling. Deze bijtelling bedraagt vaak 22 procent over de cataloguswaarde van de vorige leaseauto.

Belastingdienst houdt zich aan wetgeving

De VZR hekelt de huidige regeling en heeft dit al, namens de meer dan 30.000 leden van de VZR, meerdere keren aangekaart bij de fiscus. Het zou volgende de VZR mogelijk moeten zijn om meerdere keren per jaar te kunnen wisselen, maar de Belastingdienst kan dit niet aan. In een reactie laat de Belastingdienst weten dat zij zich enkel houden aan de wettelijk voorgeschreven regels rondom de bijtelling. Bijtelling wordt namelijk berekend op jaarbasis. Ook wanneer een automobilist een deel van het jaar zijn leaseauto gebruikt voor privédoeleinden. Om deze reden zal er alsnog een volle bijtelling worden gerekend.

Voordelige lease occasion bij Auto Nol Lease

Bent u op zoek naar een voordelige tweedehands leaseauto? Dan kunt u bij Auto Nol Lease terecht voor een breed assortiment met goed onderhouden tweedehands leaseauto’s. Onze occasions beschikken over een uitstekende prijs- en kwaliteitsverhouding. Daarnaast helpen wij u graag met het vinden van een manier waarop u het voordeligste een occasion kunt leasen. Bekijk ons huidige aanbod via onze website of kom langs in de showroom van Auto Nol Lease en laat u adviseren door een van onze professionele medewerkers.

« Terug naar het nieuwsarchief
Copyright © 2013-2024 - Auto Nol Lease. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden | Privacy policy | Disclaimer | Links | Sitemap