Werkgever mag leaseauto niet zomaar afpakken

24 april 2019
Werkgever mag leaseauto niet zomaar afpakken | Occasion lease | Autobedrijf Auto Nol

Uit een recent voorbeeld, waarbij de Rabobank het aantal leaseauto’s onder haar werknemers wilde terugdringen, blijkt dat het voor een werkgever niet is toegestaan om verstrekte leaseauto’s zomaar af te pakken. De betreffende zaak kwam voort uit het feit dat de Rabobank haar bedrijf wil verduurzamen en daarom het gebruik van de auto onder haar werknemers wil ontmoedigen. Hier werd vervolgens het leasebeleid op aangepast, waardoor nu alleen werknemers die jaarlijks meer dan 20.000 zakelijke kilometers rijden, recht hebben op een auto van de zaak. 29 werknemers die daardoor hun leaseauto moesten inleveren, waren het hier niet mee eens.

Leaseauto als arbeidsvoorwaarde

De medewerkers stelden dat de leaseauto die hen door Rabobank was verstrekt, gezien moest worden als onderdeel van de arbeidsovereenkomst tussen Rabobank en de betreffende werknemers. Vaak was het verstrekken van de auto bijvoorbeeld al tijdens de sollicitatieprocedure ter sprake gekomen en bovendien werden de leasecontracten steeds verlengd zonder dat het aantal zakelijk gereden kilometers hierbij ter sprake kwam. Bovendien mochten de werknemers de auto ook privé gebruiken op basis van bijtelling, iets wat aantoont dat het hier niet puur om het verstrekken van een auto voor zakelijke doeleinden ging.

Rechter kiest kant werknemers

De rechtbank in Amsterdam is het met de medewerkers eens en stelt dat de Rabobank de arbeidsovereenkomst niet zomaar eenzijdig mag wijzigen. Dit mag namelijk alleen als er zwaarwegende omstandigheden zijn. Het creëren van een eenduidig leasebeleid, het besparen op kosten en het ontmoedigen van autogebruik, vallen hier volgens de rechter niet onder. De rechter verplicht Rabobank daarom om de werknemers een leaseauto te blijven verstrekken.

Auto voordelig leasen bij Auto Nol Lease

Bent u op zoek naar een voordelige leaseauto, voor uzelf of voor uw onderneming? Dan kunt u overwegen om een occasion te leasen. Een occasion is namelijk een stuk goedkoper in de aanschaf, waardoor het maandelijkse leasebedrag een stuk lager uitvalt dan bij het leasen van een nieuwe auto. Auto Nol Lease is gespecialiseerd in occasion lease. Wij helpen u graag met het leasen van een voordelige occasion, waarbij de kwaliteit van de auto voorop staat. Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op.

« Terug naar het nieuwsarchief
Copyright © 2013-2024 - Auto Nol Lease. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden | Privacy policy | Disclaimer | Links | Sitemap